STROKE, APA PUNCANYA?
Assalamualaikum.
Biasa sangat sekarang ni kita dengar rakan rakan atau saudara mara terkena STROKE. Apa puncanya? Dalam entry Cik Ta kali ni, Cik Ta nak kongsi dengan korang punca berlakunya stroke.
Terdapat beberapa jenis penyakit yang menyerang tanpa sebarang amaran salah satunya adalah STROKE.Penyakit-penyakit yang diluar jangkaan atau
sekilas pandang itulah yang akan membawa padah apabila ia tidak di
pedulikan.
Stroke ataupun angin ahmar berlaku apabila saluran darah tidak berjalan dengan lancar sehingga melemahkan sistem peredaran darah. Ia berlaku disebabkan berlakunya sekatan darah beku yang mengganggu proses kelancaran nutrien dan oksigen ke sel otak.
Sekarang, Cik Ta nak bagitau pula makanan yang perlu dikawal dalam cara pemakanan kita agar dapat mengawal gejala stroke:-
> Makanan sejuk beku
> Makanan segera
> Makanan berlemak
> Makanan dalam tin
> Snek
> Air berkarbonat
Sememangnya tidak dinafikan bahawa makanan seperti ini mudah disediakan dan rasanya pun. Tetapi untuk pengetahuan kita bersama, makanan seperti ini banyak mengandungi:-
* Lemak Trans
* Tinggi kandungan gula
* Tinggi kandungan garam
* Tinggi kandungan MSG (Monosodium glutamat)
* Tinggi kandungan disodium fosfat
* Sodium alginate
* Natrium yang tinggi
Bahan bahan ini digunakan secara kormersil kerana memudahkan penyimpanan dan ia boleh melambatkan proses peluputan. Makanan ini juga dihasilkan melalui proses hyrogenated dan pengawetan.
Menurut kajian pengambilan yang berlebihan
akan menambahkan kolesterol jahat (LDL) dan mudah menghapuskan kolesterol baik (HDL) dalam tubuh badan. Ianya disebabkan sistem darah menjadi pekat dan mengganggu sistem peredaran darah untuk masuk ke arteri. Masalah seperti ini juga akan memudahkan penyakit seperti:-
# Darah tinggi
# Kencing manis
# Kanser
# Lukimia
Menyerang individu. Tetapi dengan mengurangkan atau tidak mengambil langsung makanan yang mengandungi lemak trans dan pengawetan akan dapat mengelakkan dari berlakunya sebarang penyakit yang merbahaya.
Makanan yang berunsurkan daging merah juga tidak terkecuali mendatangkan risiko yang tinggi untuk Stroke. Di dalam daging merah, terdapat kandungan lemak tepu yang tinggi dan ianya juga amar merbahaya bagi penghidap sakit jantung dan stroke. Kenapa? Kerana lemak tepu pada daging merah akan membuatkan sistem arteri tersumbat dengan tempelan protein dan lemak.
Jadi, untuk mendapatkan lemak dan protein dalam pemakanan seharian boleh mengambil daging ayam, ikan, kekacang dan tenusu tanpa lemak. Secara tidak langsung makanan yang berlemak seperti daging merah dapat dikurangkan.
Satu cara lagi, untuk mendapatkan protein dengan mengambil ESP Shaklee. Yang mana di dalam ESP terdapat Protein Lengkap, bebas kolesterol, Non-gmo, Bebas Laktosa, Rendah Lemak, mudah hadam, dan bina dan baiki sel.
Korang juga boleh mencuba VIVIX untuk memperbaiki Sel Tubuh yang telah rosak, kerana VIVIX :-
Cell Defence
>> Mempertahankan sel yang mudah rosak dan berpenyakit.
Cell Energy
>> Memberi tenaga kepada sel yang lemah.
Cell Repair
>> Membaiki sel yang telah rosak
Cell Performance
>> Meningkatkan prestasi sel.
Apa apa pun, pokok pangkalnya, cara hidup dan cara pemakanan kita yang paling utama perlu kita titik beratkan demi kesihatan yang berpanjangan.
Cik Ta cuba bantu semampu yang boleh. Sekiranya apa yang Cik Ta tulis ni memberi manfaat kepada korang, kongsikan entry ni dengan kawan kawan yang lain, agar sama sama mendapat manfaat.
Jumpa lagi di entry seterusnya nanti ye.
Macam mana nak dapatkan VIVIX ni???
Nah!!!
Cik Ta
Shaklee Independent Distributor
1139990
Nak order Shaklee boleh hubungi Cik Ta di
019-572 3346
019-572 3346
Sekiranya mummy mahukan penjimatan lebih, mummy boleh hubungi Cik Ta untuk menjadi Ahli Shaklee. Penjimatan hingga 20% jika mummy mendaftar sebagai ahli. Boleh hubungi Cik Ta dengan segera untuk pendaftaran Ahli.
Pendaftaran hanya RM69 sahaja mudah kan ?
FB - Zurita Abdul Karim
Comments
Post a Comment