RESEPI LABU KISAR UNTUK SI COMEL

Assalamualaikum...



Ape khabar semua, Cik Ta nak straight to the point, today Cik Ta nak share (cakap orang putih kome weyyy) lagi menu kegemaran baby Cik Ta, Labu Kisar. Cik Ta curi rasa pun sedap, hehehe, tapi si ibu tak boleh makan lagi tau segala jenis labu2 ni, takut sakit urat.

Tak yah panjang2 sangat, jom tgk bahan-bahannya.

Bahan

1/2 biji Labu Kuning (Cik Ta guna yg organik)
5 @ 6 biji kurma
Air secukupnya
Madu Asli (optional) kalau ade, guna kalau takde pun takpe
Minyak zaitun (optional)

Cara-caranya

Kupas kulit labu, kemudian potong dadu(besar) kemudian basuh. Jangan lupa basuh plak.

Kemudian, rebus atau lulus labu tadi. Bila dah setengah empuk, masukkan buah kurma (buang biji dulu ye). Kemudian rebus atau kukus la sehingga masak.

Sejukkan sebentar, kemudian kisar sampai halus. Labu ni memang rasa manis, kalau suka boleh je nak tambah madu asli sikit. Kadang-kadang Hannah minyak zaitun. Bila dah siap, macam biasa la, letak dalam bekas kecil-kecil. Siap makanan baby untuk seminggu.









Nampak muka taknak duduk bawah...hehehehe



Nota* Makanan ni biasanya untuk baby 6 bulan, yang baru nak belajar makan, kenapa labu? Sebab struktur labu tu sendiri, halus dan manis. Khasiatnya :-

a. Memulihkan kerosakan kulit
b. Melancarkan peredaran darah dalam badan
c. Kulit menjadi licin
d. Menguatkan struktur tulang
e. Sistem pencernaan yang baik

Okeysss... sekian resepi dari Cik Ita, Boleh la cuba untuk baby2 sahabat semua. Assalamualaikum





#saya perunding Shaklee anda... sekiranya berminat dengan produk Shaklee boleh hubungi saya di 019-5723346

Boleh juge add FB saya Zurita Abdul Karim

ehhh nak email ye... ade... zuabdkarim@gmail.com...






Comments

Popular Posts