Kepentingan Vitamin C Yang Sering Diabaikan Ibu Mengandung
Assalamualaikum...
Vitamin C dikenali sebagai asid askorbik, ia penting
untuk pembaikan tisu, penyembuhan luka, pertumbuhan danpembaikan tulang,
dan untuk kulit yang sihat. Vitamin C juga
membantu melawan jangkitan badan kita, ia bertindak
sebagai antioksidan, serta melindungi sel-sel badan daripada
kerosakan.
Ibu dan bayi amat memerlukan vitamin C ini setiap hari - ia
adalah untuk pembentukan kolagen, struktur protein yang merupakan komponen tulang
rawan, tendon, tulang, & kulit. Berdasarkan kajian, bagi
sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C
dalam bayi yang baru lahir boleh menjejaskan perkembangan
mental.
Vitamin C
juga membantu badan ibu menyerap zat besi. Amalkan pengambilan makanan
yang kaya dengan vitamin C dalam setiap hidangan agar ibu dapat
keperluan vitamin C secukupnye atau ibu juga boleh mengamalkan pengambilan
vitamin C dalam bentuk supplement.
Berapa banyak vitamin C
yang ibu hamil dan menyusu perlukan???
Ibu hamil : sekurang-kurangnya 85 miligram (mg ) vitamin C sehari
Ibu hamil berusia 18 atau lebih muda : 80 mg
Ibu menyusu : 120 mg
Ibu menyusu berusia 18 tahun atau lebih muda : 115 mg
Ibu tidak perlu untuk mendapatkan vitamin C dalam jumlah yang disyorkan seperti
di atas setiap hari. Ia hanyalah anggaran purata sepanjang beberapa hari
atau beberapa minggu.
Sumber makanan seperti buah-buahan sitrus sangat tinggi dalam vitamin C, tetapi
sayur-sayuran hijau, buah-buahan lain & sayur-sayuran adalah sumber yang
sangat baik. Kepanasan boleh memusnahkan vitamin C ketika memasak. Oleh
itu adalah lebih baik untuk memilih vitamin C dari sumber makanan yang segar.
Sesetengah bijirin dan jus juga diperkaya dengan vitamin C, makanan yang
mempunyai vitamin C termasuk:
8 auns jus oren :
124 mg
8 auns jus limau gedang : 94 mg
1 kiwi : 70 mg
1/2 cawan hirisan lada loceng mentah yg manis : 59 mg
1/2 cawan strawberi dihiris : 49 mg
1/2 cawan brokoli rebus : 51 mg
1/2 limau sederhana ( merah jambu, merah, atau putih) : 44 mg
1/2 cawan betik kiub : 43 mg
1/2 cawan tembikai 29 mg
1/2 kubis rebus : 28 mg
1/2 cawan mangga mentah: 23 mg
1/2 cawan keledek lecek : 21 mg
1 kentang bakar , dengan kulit: 20 mg
1/2 cawan sayur-sayuran rebus : 18 mg
1/2 cawan raspberi : 16 mg
1/2 cawan tomato ceri : 10 mg
Perlukah ibu mengambil supplement vitamin C? Tidak perlu sebenarnye.
Paling mudah & paling selamat adalah dengan mendapatkannya daripada
diet pemakanan harian kite. Ibu hanya perlukan segelas perahan segar jus
oren setiap kali bersarapan.
AKAN TETAPI, sekiranya ibu sukar menyediakan keperluan vitamin C di dalam diet
seharian, ibu boleh mengamalkan vitamin C semulajadi dari Shaklee yang
bebas dari bahan kimia.
Walaupun beberapa kajian menunjukkan bahawa vitamin C tambahan boleh mengurangkan
kadar PROM ( pecah pramatang membran ), terdapat beberapa kebimbangan bahawa
mengambil vitamin C tambahan semasa hamil boleh meningkatkan risiko kelahiran
pramatang. Terdapat juga laporan yang mengatakan walaupun jarang - skurvi
(kekurangan teruk vitamin C) pada bayi yang dilahirkan oleh ibu-ibu yang
mengambil vitamin C tambahan ketika mengandung. Jika ibu bimbang tentang
pengambilan vitamin C ini, ibu boleh dapatkan khidmat konsultasi sepenuhnye
dari saya @ boleh rujuk terus kepada doktor.
Tanda-tanda kekurangan Vitamin C termasuk rambut rapuh ; keradangan gusi ;Kulit
kasar dan kering, luka lambat sembuh; dan lebam.
Semoga perkongsian ini akan membuka jalan dan memberi manfaat buat ibu-ibu hamil
dan yang bakal hamil. Sekian dulu dari saya, berjumpa lagi di entry akan
datang. In Sya Allah.
Lagi pun bulan
Disember ni promo Vitamin C
Saya jual
Shaklee...
Nak harga yang
terbaik?
Hubungi saya SMS,
Whatsapp, 019-5723346
fb
saya https://www.facebook.com/zurita.abdulkarim
Comments
Post a Comment