Roti Lapis Daging Berkeju... Menu cuti Sekolah
Assalamualaikum...
Hari ni nak share resepi Roti Lapis Daging Berkeju... Resepi ni buat sebab anak2 cuti sekolah kan...dok kat rumah...kejenye nak makan je... Mama diaorang ni plak keje... kesian tinggal anak kelaparan di rumah...hehehehehe
Udah... tak yah cakap banyak sangat... kita tengok resepinye plak... Caranye agak mudah juge... campak2... tabur2... bakor... siap... bleh simpan dlm peti utk d panaskan balik...haaaaa... that why saya beria buat...senang tinggalkan kat anak...
Resepi Roti Lapis Berdaging
Bahan-Bahannye...
1 paket Daging Kisar (500gm) (Saya guna ayam kisar)
1 paket Chiken Meatloaf (Potong kecil)
1 Biji Lada benggala Merah (Potong dadu)
1 Biji Lada benggala Kuning (Potong dadu)
1 Biji Lada benggala Hijau (Potong dadu)
1 Biji Lobak Merah (Potong dadu)
1 Biji bawang besar (Potong dadu)
1 Ulas bawang putih
Sedikit daun bawang
Sedikit daun sup
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
1 paket Perencah Lada Hitam (Saya guna jenama Maggi)
Roti potong
Kepingan Keju Kraft (atau ape je jenama pun...hehehe)
Cheese Mozarela (Diparut)
Cheese Chedar (Diparut)
Telur secukupnye... (Untuk celup roti)
Cara-cara memasak...
Panaskan minyak masak, tumiskan bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan bawang besar, daging kisar dan lobak merah kacau rata.. Kemudian masukkan perencah Lada hitam... kacau sebati... Masukkan meatloaf... kacau sehingga nampak sedikit kering (Air dari daging tu akan keluar). Kemudian masukkan ketiga-tiga lada benggala tadi dan daun bawang dan gula tadi... Kacau rata dan matikan api...
Dalam bekas yang lain... Pukul telur
Sapukan loyang dengan sedikit mentega...
Celup roti ke dalam telur pastu susun dalam loyang... Loyang saya muat empat keping... pastu lapis kan inti daging tadi... lepas tu susun plak kepingan keju (saya guna empat keping)... Lapiskan lagi dengan roti yang di celup telur tu sekali lagi... Akhir sekali tabur Mozarela dan chedar... saya suka cheese... jadi saya tabur bnyk2...hehehehehe
Sampailah sudah time utk bakor...hehehehee.... Oven tu panaskan dulu ye... Saya bakar pada suhu 160 - 180... Selama 25 - 30 minit... klau suka garing lagi bleh tambah lg masanye...
Dah siap... Bleh makan terus... saya ngan anak2 suka tambah sos cili masa mkn... mmg best...
Ok... Selamat mencuba...
Yang rasa makanan ni mcm berlemak sangat jgn takut... lepas makan nnt telan je Lecithin dgn Alfafa ye...
Hari ni nak share resepi Roti Lapis Daging Berkeju... Resepi ni buat sebab anak2 cuti sekolah kan...dok kat rumah...kejenye nak makan je... Mama diaorang ni plak keje... kesian tinggal anak kelaparan di rumah...hehehehehe
Udah... tak yah cakap banyak sangat... kita tengok resepinye plak... Caranye agak mudah juge... campak2... tabur2... bakor... siap... bleh simpan dlm peti utk d panaskan balik...haaaaa... that why saya beria buat...senang tinggalkan kat anak...
Resepi Roti Lapis Berdaging
Bahan-Bahannye...
1 paket Daging Kisar (500gm) (Saya guna ayam kisar)
1 paket Chiken Meatloaf (Potong kecil)
1 Biji Lada benggala Merah (Potong dadu)
1 Biji Lada benggala Kuning (Potong dadu)
1 Biji Lada benggala Hijau (Potong dadu)
1 Biji Lobak Merah (Potong dadu)
1 Biji bawang besar (Potong dadu)
1 Ulas bawang putih
Sedikit daun bawang
Sedikit daun sup
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
1 paket Perencah Lada Hitam (Saya guna jenama Maggi)
Roti potong
Kepingan Keju Kraft (atau ape je jenama pun...hehehe)
Cheese Mozarela (Diparut)
Cheese Chedar (Diparut)
Telur secukupnye... (Untuk celup roti)
Cara-cara memasak...
Panaskan minyak masak, tumiskan bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan bawang besar, daging kisar dan lobak merah kacau rata.. Kemudian masukkan perencah Lada hitam... kacau sebati... Masukkan meatloaf... kacau sehingga nampak sedikit kering (Air dari daging tu akan keluar). Kemudian masukkan ketiga-tiga lada benggala tadi dan daun bawang dan gula tadi... Kacau rata dan matikan api...
Dalam bekas yang lain... Pukul telur
Sapukan loyang dengan sedikit mentega...
Celup roti ke dalam telur pastu susun dalam loyang... Loyang saya muat empat keping... pastu lapis kan inti daging tadi... lepas tu susun plak kepingan keju (saya guna empat keping)... Lapiskan lagi dengan roti yang di celup telur tu sekali lagi... Akhir sekali tabur Mozarela dan chedar... saya suka cheese... jadi saya tabur bnyk2...hehehehehe
Sampailah sudah time utk bakor...hehehehee.... Oven tu panaskan dulu ye... Saya bakar pada suhu 160 - 180... Selama 25 - 30 minit... klau suka garing lagi bleh tambah lg masanye...
Dah siap... Bleh makan terus... saya ngan anak2 suka tambah sos cili masa mkn... mmg best...
Ok... Selamat mencuba...
Yang rasa makanan ni mcm berlemak sangat jgn takut... lepas makan nnt telan je Lecithin dgn Alfafa ye...
Saya jual Shaklee...
Nak harga yang terbaik?
Hubungi saya SMS,
Whatsapp, 019-5723346
fb
saya https://www.facebook.com/zurita.abdulkarim
Comments
Post a Comment